dudeïsme in nederland

 

laten we een kerk oprichten dude...

Een kerk oprichten kost een hoop tijd, energie en doorzettingsvermogen. Oftewel een hoop zaken waar je na het roken van je jointje en het neerploffen in je sofa geen zin meer in hebt. Toch hebben wij besloten dat het tijd is om het Dudeïsme (Dudeïsm) naar Nederland te halen en het "Pad van de Dude" te delen. Na een lange tijd van wikken, wegen en chillen hebben we onder het motto van "Fuck It", contact opgenomen met Oliver Benjamin, de grondlegger van het Dudeïsme, om onze ideeën met hem te delen. Sindsdien hebben we intensief contact met "the Dudely Lama" en zijn we hard bezig met de voltooing van "De kerk van de Heden-Daagse Dude".

Fucking language problem here.

Het Dudeïsme is een filosofische stroming die veel van zijn Ethos baseert op citaten uit de film "The Big Lebowski". Al voordat we begonnen met de website wisten we dat het een hele uitdaging zou zijn om de vertaalslag uit het Engels naar het Nederlands te maken zonder de waarde of humor van de originele teksten te verliezen. Om deze reden hebben we ervoor gekozen sommige teksten weg te laten of niet te vertalen. Een mooi voorbeeld hiervan is de gelofte "To enjoy natural, zesty enterprises while fixing the cable". Heb je er een mening over? Laat het ons dan weten!

 Het "Pad van de Dude" openbaart zich in Nederland

Het "Pad van de Dude" openbaart zich in Nederland


De Kerk van de Heden-Daagse Dude is een initiatief van Jeff Vaders en Julius Nieuwenhuizen Segaar met als doel het Dudeïsme in Nederland erkent te krijgen als officiële religie in de vorm van een kerkelijke gemeenschap. Waarschijnlijk vraag je jezelf af, waarom dude?

Om het "Woord van de Dude" te verkondigen wanneer dit niet te vermoeiend is. Te veel mensen lijken zich druk te maken over hun carrière, sociale status of financiële situatie en vergeten daarbij simpelweg te vertoeven en het rustig aan toe doen. Het maatschappelijke klimaat en het politieke debat lijken steeds agressiever te worden en lijden tot grootse on-dudelijkheid. Maar deze agressie kan geen stand houden, man. De Kerk van de Heden-Daagse Dude gelooft dat  het"Pad van De Dude" kan lijden tot eenwording en een collectieve staat van verwijlen (to abide), wat resulteert in een relaxte en natuurlijke staat van zijn. Het Dudeïsme is een filosofie op de juiste plaats, op het juiste moment. 


FOUNDERS dudeïsme.nl

Schermafbeelding 2017-02-19 om 22.00.24.png
 

Rev. Jeff Vaders (founder dudeisme.nl)

Ik had al een groot interesse in spirituele tradities sinds mijn zeventiende. Zo kwam ik eerst op het pad van het Zen-Boeddhisme in de traditie van Eihei Dogen (Soto-zen). zazen (meditatie) is sindsdien altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest, ondanks de zere knieën en de ontzettend houten reet, maar zoals velen van jullie misschien wel weten is het pad van de zoeker van de waarheid niet zonder obstakels!

Rond mid 2014 kwam ik per ongeluk voor het eerst op de website van Oliver Benjamin (dudeism.com). Ik had direct een groot interesse in de filosofie achter het Dudeïsme. “The Big Lebowski” is altijd een van mijn favoriete films geweest en dit, in combinatie met mijn interesse voor het Boeddhisme en Taoïsme, zorgde ervoor dat ik sindsdien in het “Pad van de Dude” ben gaan vertoeven. Na een aantal dagen van onderzoek heb ik de geloften van een Dudeïstische priester genomen (ik was high op het moment dat ik de geloften nam waardoor ik per ongeluk mijn geboortedag heb ingevuld in plaats van 30 Juli 2014). Sindsdien ben ik priester voor de kerk, oftewel “Vader Vaders”

Naast mijn belangrijke taak als priester ben ik ook nog eens vader van mijn 2 kleine dudes, en man van mijn prachtige vriendin. Verder heb ik een grote passie voor muziek, voornamelijk in het Punk-Rock genre. Met The Morning Hour hebben we onze E.P "A Stitch in Time" uitgebracht bij White Russian records.

 

Rev. Julius Segaar (co-founder dudeisme.nl)

Ik ben niet gelovig opgevoed, heb me nooit verdiept in spiritualiteit of mystiek en ik acht me te rationeel voor een godsdienst. Echter ben ik nu mede-oprichter van een godsdienst in Nederland en ik kan me helemaal vinden in het ethos van Dudeïsme. Ik denk dat mijn levensbeschouwing en de manier waarop ik met mensen en situaties om ga altijd al “Dudeïstisch” is geweest maar geef ik er nu pas een noemer aan.

Ik kom uit een familie van kunsthandelaren, musici en creatievelingen waarin cultuur en kunst in elke vorm een belangrijk onderdeel van mijn opvoeding is geweest. Ik ben mijn familie hier altijd dankbaar voor. Ik ben sounddesigner en producer voor Janieck als Mister Slow en heb daarvoor fantastische tijden gehad met DropmiX. Naast liefhebber van muziek en kunst kan je me met gerust hart een tech-junkie noemen. Ik bouw computers en sleutel aan alles met een aan-en-uit-knop. Als ik niet op tour ben of mezelf verschrans achter een monitor geniet ik van de buitenlucht en luister ik naar de vogeltjes, snoeiharde Drum and Bass of CCR in mijn vuurrode badjas.

De pure toewijding van Jeff, ons gedeelde enthousiasme en het contrast in onze spiritualiteit maakt dit project tot wat het is. Nu is het tijd voor een White Russian.

Just Dude It. Cheers!