Zomertijd? Welke dag is het eigenlijk...

In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart gaat de klok weer een uur vooruit. Ik weet niet hoe het met jullie zit, dudes, maar ik heb hier last van. Mijn telefoon veranderd automatisch van tijd en dat is handig maar mijn wekker, auto, magnetron, de klok in mijn keuken (die alleen te bereiken is met een ladder) doen dit niet! Nu is het niet zo dat ik op zondag ontzettend veel te doen heb, of tenminste… Welke dag is het eigenlijk?

We hebben besloten de zaak wat aandacht te geven en er eens met de grote zwarte zonnebril van “De Dude” naar te kijken. Binnen het Dudeïsme contempleren we dit soort lastige vraagstukken met de ”WWDD” ethos. Oftewel, “What would Dude do?” Het is allereerst interessant om te kijken naar waar dit fenomeen eigenlijk vandaan komt. Wiens idee was dit eigenlijk en waarom, Dude? 

De oorsprong.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd voor het eerst ingevoerd in Duitsland. Om de kosten van de oorlog te drukken en het verbruik van kool te verminderen werd de zomertijd op 30 april 1916 ingevoerd. In de Tweede Wereldoorlog moest ook Nederland gedwongen de tijd een uur en veertig minuten vooruit zetten zodat het bij ons net zo laat zou zijn als bij onze oosterburen . Fucking Nazi’s… 

Zodra de Duitsers met onze fietsen weer waren vertrokken hebben we in Nederland in 1946 direct de klok weer op onze eigen tijd terug gezet. In 1977 hebben we ons klokje weer vooruit gezet, dit maal door de globale oliecrisis. De vermindering van energiegebruik is natuurlijk goed voor het milieu maar ons energieverbruik is flink veranderd sinds de zeventiger jaren.

 

Tijd van geest

Je zou kunnen zeggen dat het helemaal niet meer handig is om de tijd aan te passen in verspreide delen van de wereld met onze globale levensstijl, er is te veel van afhankelijk. Telefoons, GPS, energiecentrales, satellieten, het internet, medische apparatuur, je smartphone, de beurs, vliegtuigen en nog veel en veel meer valt of staan met tijd. Computer systemen gebruiken vaak UTC, een globale standaard tijd. Hoewel dit een hoop problemen oplost, zijn machines niet de enige die van tijd afhankelijk zijn. Jij, ik, koeien, ouders van jonge kinderen, graan en meer ondervinden allen de gevolgen van het veranderen van de klok. Er zijn dan ook een hoop discussies gaande over de voor- en nadelen van zomer- en wintertijd en er spelen een hoop factoren mee in de beslissing hiervan. Het lijkt erop dat er in de nabije toekomst in elk geval weinig verandering in zal komen.

Terug naar de vraag: What Would Dude Do? Eerlijk gezegd geloof ik dat het “De Dude” niet zo interesseert of de klok nu een uur vooruit of achteruit gaat. Ongeacht het moment, het tijdstip of de dag van de week zou “De Dude” ons oproepen simpelweg te vertoeven. Om het gewoon rustig aan te doen, man. Om de geest flexibel te houden. Lebowski is niet als Walter die niet bowled op Shabbas. 

“De Kerk van de Heden-daagse Dude” vindt dat als we de klok dan toch een uur vooruit moeten zetten, de relaxolutie best bespoedigd kan worden op vrijdag-middag rond een uur of vier. Zo is iedereen een uurtje eerder in staat simpelweg te vertoeven en verliezen we geen uur slaap, het uurtje dat ons zo dierbaar is.

Halle-dude-yeah!

Wat ik me afvraag is dit:

Als je een stapje vooruit doet en daarna weer een stapje terug, waar eindig je dan?

Shut the F*ck up Frank, you’re out of your element.

Waarschijnlijk was het Benjamin Franklin die voor het eerst met het idee kwam om de zomertijd in te stellen. In 1984 schreef hij in een satirisch artikel genaamd “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light” waarin hij verteld hoe hij om zes uur wakker werd en zag dat de zon al op was… Dat is geweldig Frank, maar ik heb geen reden, maar dan ook geen enkele fucking reden om mijn wekker om zes uur te zetten.

Een andere man wijzer dan ikzelf, met de naam William Willet schreef ooit:

“Everyone appreciates the long light evenings. Everyone laments their shrinkage as Autumn approaches, and nearly everyone has given utterance to a regret that the clear bright light of early morning, during Spring and Summer months, is so seldom seen or used.” - William Willet