het "Pad van de Dude"

 

 Een 12 stappen plan voor een persoonlijke dudevolutie

Wij weten ook niet helemaal zeker waarom persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s altijd uit 12 stappen bestaan. Desalniettemin is de AA (anonieme alcoholisten) een pionier op het gebied van 12-stappen programma’s en onze versie is geïnspireerd op die van hun. Ons doel lijkt ook op die van de AA maar in plaats van het overwinnen van alcohol of drugsproblemen is ons stappenplan ontwikkeld om ons te helpen meer “Dude” te zijn in het dagelijks leven.


1. Erken dat we in een gestoorde wereld leven.
We zijn dan misschien machteloos maar we kunnen goed voor ons eigen plekje zorgen.

“Een reis van duizend kilometer begint met het zetten van de eerste stap.” Zo luid een bekend zen-gezegde. Maar soms beginnen de meest geweldige avonturen door het tegenovergestelde te doen. Door juist te weigeren nog een stap te zetten! Door ons leven heen zijn er zoveel on-Dudelijke mensen die ons opleggen hoe we iets van ons leven moeten maken, terwijl de meest heilzame stap richting een meer ontspannen staat van geest soms juist voortkomt uit het stoppen te proberen "er iets van te maken". Zodra we ons realiseren dat “het allemaal maar een spelletje is, man", kunnen we eindelijk vertoeven en een minder gespannen kijk op het leven ontwikkelen.


2. Vertrouw erop dat er een  "Pad van de Dude" is naar de eenwording met het universum.

Dudeïsme is een non-theïstische levensbeschouwing. Dat betekend echter niet dat we niet geloven dat er “iets” is dat het universum compleet maakt. Op zijn minst is het humanistische idee dat er een natuurlijke en harmonieuse levensenergie is waarop het universum zich voor onze ogen ontvouwd niet alleen een zeer belangrijk onderdeel van het Taoïsme, maar ook in de wetenschap vind deze holistische zienswijze in toenemende maten houvast door verschillende ontwikkelingen binnen de evolutionaire psychologie, de complexiteit theorie, de chaos theorie, kwantummechanica en nog veel meer diepe shit. Hoewel sommige academici zeggen dat alles relatief is en de mystici dat het leven één grote illusie is, is het idee dat er een “pad” bestaat zeer behulpzaam om ons meer thuis te voelen in deze wereld of in ieder geval in onze eigen omgeving.


3. Wees vastberaden het "Pad van de Dude" te volgen zonder te dwalen.

De reden dat we onszelf toestaan on-Dudelijk te zijn is mede te danken aan de complexiteit van ons bestaan. Door bewust het Pad van de Dude te volgen en de Dudeïstische technieken te beoefenen, maken we het onszelf makkelijker tot een beter begrip te komen van onze bestemming.


4. Waar is de betekenis gebleven Lebowski? " It's down there somewhere, take another look"

Door altijd realistisch te blijven en te streven naar een betekenisvol bestaan, in plaats van materieel gewin, ontwikkelen we een flexibele geest die ons leert omgaan met de tegenslagen in het leven. Alleen vrij van verlangens zijn we in staat simpelweg te vertoeven en onszelf niet te verliezen in chaotische tijden


5. Zeg vaak, "Fuck it." Dit is je antwoord op alles.

Door niet te veel in onze eigen gedachten mee te gaan, kunnen we ze makkelijker laten voor wat het is. Als je ergens vastzit, laat het dan even met rust. We kunnen er later met een frisse blik naar kijken. Het heeft geen enkele zin om onze tijd te verspillen aan zaken die we op een later moment efficiënter af kunnen handelen, dude.


Het credo van onze maatschappij luid: "Just do it.", maar het Dudeïstische motto is eerder het tegenovergestelde: "Just don't do it." Of misschien nog beter: "Just dude it." Niets doen vereist een hoop moed en discipline man, maar uiteindelijk is het de moeite waard. Het resulteert in een ontspannen geestestoestand en een diepe waardering voor de kleine dingen in het leven. Dudeitatie leer je niet in een dag net zoals een leven lang aan gewoontes niet zomaar af te leren is. Waar wacht je nog niet op? Doe het niet nu!

6. Neem een warm bad of mediteer op je tapijt.


Veel mensen vinden je vast een "vage gast" omdat je het Pad van de Dude volgt. Begrijp dat jij niet degene bent die een vage cult aanhangt. Nee, zij zijn de genen die als makke schapen blindelings volgen. Alleen omdat zij in de meerderheid zijn wil nog niet zeggen dat zij het bij het juiste eind hebben! Desondanks probeer je compassie voor ze te voelen. Ze weten Dudelijk niet wat ze doen. Jouw ontspannen lifestyle is een bedreiging voor hun algehele levensbeschouwing. Diep van binnen zijn het gewoon overspannen eikels en nemen ze het jou kwalijk dat het leven niet altijd even eerlijk is. Zij hebben hun verhaal, jij het jouwe.

7. Waar heb je het in godsnaam over? Dat mag je vinden, man.


8. Wees een Dude naar iedereen die je pad kruist .

Er is geen reden, maar dan ook geen enkele fucking reden om on-Dudelijk te zijn. Je zult nooit iets bereiken door je als een klootzak te gedragen. Handhaaf de vertoevende staat van geest ongeacht welke eikel je tegenover je hebt. We zijn soms bang om vriendelijk te zijn tegen vreemden omdat we misschien stom overkomen, maar de stommiteit zit hem juist in hetgeen we "Ik" (ego) noemen. Als iemand jouw vriendelijkheid niet kan waarderen verdiend hij of zij het überhaupt niet. 


9. Gewoon zijn, dude.

Zoals de prachtige woorden van de grootse dude Ferris Bueller vertellen: "Het leven ontvouwd zich in een razendsnel tempo. Als je niet af en toe even stilstaat en om je heen kijkt, kun je het zomaar missen." De kunst van het leven wordt op dagelijkse basis beoefend. Je kunt zeggen wat je wilt over de waarde van beeldende kunst, dans, muziek en filmproductie maar er is geen hogere kunstvorm dan de kunst van het leven. 


De dude is zich bewust van zijn bewustzijn, man. Dat komt omdat we niet ons bewustzijn zijn. Je bewustzijn kan zich soms keihard hard tegen je keren. Het geeft ons een gevoel van schuld of verwarring of laat ons geloven dat altijd wel íets te maken heeft met de Vietnam-oorlog. Door een kalme, rationele en een onthechte kijk op het leven te handhaven leren we het leven meer te waarderen en kunnen we onszelf bevrijden van angst. Hey... Leuk marmotje man!

10. Stop met het leggen van onrealistische verbanden.


11. Houd je aan de voorgeschreven medicatie om je geest flexibel te houden

Het is bijna onmogelijk om een flexibele geest te cultiveren door enkel meditatie, mindfullness en soms wat zorgvuldig uitgekozen drugs. De Dude is een voorstander van een jointje, echter beschouwd hij dit medicijn als hulpmiddel, niet om zijn problemen te ontlopen. Drugs worden over het algemeen gedemoniseerd terwijl ons lichaam constant bezig is met de aanmaak van serotonine, dopamine, adrenaline, opiaten en nog veel meer vormen van lichaam-eigen stoffen. We hebben een gebalanceerd recept nodig om mentaal lijden te voorkomen maar, drugs zijn natuurlijk niet essentieel om high te worden. Door de kracht van onze verbeelding te trainen met dagdromen, lezen, filosoferen en psychedelische middelen zijn we in staat onze levenskwaliteit te verhogen. Natuurlijk moeten we een verschil maken tussen "goede drugs" en de "foute" drugs waaraan een groot deel van onze samenleving verslaafd is zoals: TV, social media, dwangmatig consumptiegedrag, non-stop entertainment, geweld en een onstilbare drang naar status.


12. Vekondig het woord van de Dude

Het leuke aan het Dudeïsme en The Big Lebowski is dat ze prima functioneren als een sjibbolet. Een "sjibbolet" is een woord uit de middeleeuwen dat voor sommige mensen lastig is om uit te spreken waardoor het als snel duidelijk wordt of iemand van hetzelfde "niveau" is als jij. In het verkondigen van het woord van de Dude is het belangrijk om gelijkgestemde te vinden, snap je? De wereld kan soms een duistere plek zijn wanneer je geen mensen om je heen hebt die jouw stijl kunnen waarderen. Daarnaast kun je misschien wat borderliners, klootzakken, fascisten, conservatievelingen of klootviolen die op zoek zijn naar een excuus om het rustig aan te doen motiveren zich tot het Dudeïsme te keren. Verspreid de relaxolutie over de wereld, dude. Geef jezelf dit warme en vredige gevoel van binnen. Halle-Dude-Yeah! Fuckin 'A-man.


Duderinos Unanumous: Een vertaling uit het boek "The Abide Guide" van Oliver Benjamin. Meer lezen? Het boek is online beschikbaar