Wat is Dudeïsme?

Oliver Bejamin, de grondlegger van het Dudeïsme

De levenswijze van "de Dude" wordt gezien als het spiriuele pad voor zijn tijd en plek, leidend tot een harmonieus en verlicht bestaan. Een dude doet het rustig aan, controleert regelmatig in welke conditie zijn conditie verkeerd en probeert altijd, in welke situatie hij/zij dan ook verkeerd, op zijn gemak te vertoeven.

Dudeïsme is een filosofische stroming of religie gebaseerd op de film “ The Big Lebowski”(1998) waarin Jeff Bridges de rol vertolkt van Jeff Lebowski of, zoals hij zelf liever genoemd wilt worden: “de Dude" ,“his dudeniss”, “duder” of “el duderino”. Oliver Benjamin, de oprichter van The Church of the Latter-Day Dude, kwam tijdens zijn spirituele reis op een avond, dronken in een café in Thailand, tot het inzicht dat de levensfilosofie van “de Dude” weleens het spirituele pad kon zijn voor dit moment.

Het Dudeïsme bestaat nog maar kort als georganiseerde levensbeschouwing. Toch is het "Pad van de Dude" een filosofische stroming die door in de geschiedenis van de mensheid  altijd heeft bestaan. Waarschijnlijk was de eerste vorm van Dudeïsme het Chinese Taoïsme, nog voordat ze gek gingen doen met magische toverstaffen en andere spirituele shit. De grondlegger van het Taoïsme, Lao Tzu, zei in feite: " 抽煙雜草,保持 ". Dit betekend waarschijnlijk: " Rook je jointje en relax, dude". (Al kan er natuurlijk iets verloren zijn gegaan tijdens de vertaling vanuit het hanzi chinees).

De term "Dude" wordt overigens voor zowel vrouwen als mannen toegepast. De meeste taalkundige zijn het erover eens dat "Dudette" niet overeenstemmend is met het taalgebruik van deze tijd.


DE FILM

THE BIG LEBOWSKI

 

The Big Lebowksi is een film gemaakt door de broeders Joel Coen & Ethan Coen uitgegeven op 14 Mei 1998. De Dude raakt verstrengeld in een geregisseerde zelfontvoering waarbij hij wordt verward met de miljonair Jeff Lebowski. Het enige wat de dude wilt is een vergoeding voor zijn kleed waarop geürineerd is door de mannen die op zoek zijn naar de echte Jeff Lebowski. Door de film heen is te zien hoe de dude steeds verder verstrikt raakt in dubieuze situaties en misvattingen. The big Lebowski is veel meer dan een goede (stoner)film. De film toont op ironische wijze hoe een dude omgaat met de strikes en gutters van het leven.

" The movie is a psychedelic encapsulation of everything that humanity has gone through, is going through and maybe will go through in the future" — Oliver Benjamin ( The Dudely Lama )